Röster från Länna
Åke Södermans bandinspelningar med äldre personer från Länna.
Originalinspelningarna finns på ljudband, som förvaras på Norrtälje stadsarkiv. I digitaliserad form finns de tillgängliga från Länna hembygdsförenings hemsida.
Åke Södermans bandinspelningar med äldre personer från Länna.
Originalinspelningarna finns på ljudband, som förvaras på Norrtälje stadsarkiv. I digitaliserad form finns de tillgängliga från Länna hembygdsförenings hemsida. Länna-hembygdsforenings arkiv.
Välj ”Åke Södermans inspelningar” i arkivet. Välj sedan ”intervjuer med Lännabor”. Där finns 53 inspelningar med Lännabor.
De första 11 är med personer från Vettershagatrakten, se nedan:
- a1_ Sven Eriksson, Landsboda
Sven (född 1896) berättar om Landsboda, torpare, Elgreten, vedkörning till Strömsborg mm - a2_Algot Jansson, Vettershaga
”Algot i Backen” en hel del om skutor (Blenda, August, Alto o vedtransport). - a3_ Anna Olsson, Vettershaga
Annas bröder (bl a Alfred Olsson) hade många skutor. Intervjun med systrarna Anna och Augusta är dock ganska mager. - a4_Gustav Mörnberg, Vettershaga
Intressant, bl a om Tivoli som kom till Vettershaga. - a5_Gustav Mörnberg, Vettershaga
Gustav kommenterar Nanna Svartz foton från Vettershaga, foton. - a6_Harald Elving, Vettershaga
Harald kom till Vettershaga, vid Tomtviken, när han var fyra år. Seglade med Sofia, Birger. Var sen med Lindqvist på byggen. Jobbade sen som brevbärare i 37 år. Något om gamla Vettershaga. - a7_Harald Elving, Vettershaga
Harald spelar fiol. - a8_Gottfrid Pettersson, Vattskär
Gottfrid (född på skuta) började arbeta på skutan Ivers 1906. Var på barken Norden, sedan på andra skutor (Victoria, Sara, Aida, Eos), började fiska 1921. Adamsonskan på Ängsö, SotarOlle. - a9_Anna på skäret, Storströmmen
Anna bodde på Skäret, nära Gärsnäs, till 1945. Berättar om skolan i Vettershaga där hon gick varannan dag. - a10_Gottfrid Olsson, Vik
Gottfrid berättar mycket bra och levande om skutseglationen och Vik. Skutorna Rea Amalia. Intressant! - a11_Fritz Björklund, Slängsboda
Fritz far var båtsman. Fritz seglade 6 somrar på klyvarskutan Astrid, hade egen skuta, var med muraren i flera år, gick i gamla skolan, murade skorsten till nya skolan, var med på ångkorvetten Gefle till Afrika. På Stella en sommar, en hel del om skut- o vedseglation. Fritz far blev bonde på Slängsboda, köpte först ¼ sen en del till. Fritz var 86 år när intervjun gjordes. Rätt intressant med prat om gamla Vettershaga.
I flera av de övriga intervjuerna finns intressanta berättelser om gången tid, Åke S har varit säskilt intresserad av skutseglation, kloka gubbar, torpställen och udda figurer.
Avdelningen med Gustav Karlssons föredrag innehåller resultat från hans forskning om äldre tider, främst då med anknytning till Penningby slott och gård.
Avdelningen med övrigt har mycket blandat innehåll. Allt från referat från matchen Ingo mot Floyd till prosten Sohlens avskedspredikan.
Namnlista på olika platser på Löparö
Ingvar Björklund och Birgit Gesslein (båda uppvuxna på Löparö) har sammanställt en karta, där en mängd platser finns namngivna med de namn som användes förr av ortsbefolkningen.
Även den kartan finns under Länna hembygdsförenings arkiv.
Wettershaga vänner
Syfte
Wettershaga vänner är en ideell förening som grundades år 2001 med syfte att främja bygdegemenskap och trivsel i Vettershaga med omnejd. Föreningen ordnar ett antal årligen återkommande aktiviteter som Valborgsmässoeld, strömmingsfiske med not, midsommarfirande, grillaftnar och adventsgran.
En annan av föreningens målsättningar är att lära känna bygden historia och kultur. Ett exempel på detta är föreningens initiativ att ta upp den gamla fiskemetoden att fiska strömming med not, vilket har skett i stor skala före 1950-talet från den plats, Simudden, varifrån vi idag gör våra ”notdrag”. Ytterligare ett exempel på en aktivitet av det kulturella slaget är projektet Vettershaga förr där vi tillsammans försöker lära oss mer om vår historia.